Kronika – Božanov 2018

noimage_100x100

Kronika – Letní tábor 2018, Božanov

30. 6. 2018, sobota
Služba dne : Rumburáci
Vedoucí dne : Ivoš

Na náš letošní tábor jsme měli sraz hned na třech místech, v Novém Bydžově, Nymburce a v Hradci Králové. Všichni jsme se už těšili a tak jsme se na sraz dostavili včas a v 10 hodin jsme zamávali rodičům a ujížděli směr Božanov.

Pokračování kroniky – 2017

Cesta nám rychle uběhla, jen jednou jsme udělali krátkou nucenou přestávku a vyběhli se provětrat. V táboře jsme byli přesně dle předpokladu v jednu hodinu. No a protože nám cestou vytrávilo, šli jsme rovnou na oběd, jako obvykle byl guláš s těstovinami.Po obědě jsme se šli rozdělit do oddílů, to vůbec nebylo jednoduché, protože i když má hlavní vedoucí vždy oddíly předběžně rozdělené, trošku jí to pomotáme, ale nakonec vše dopadne k naší spokojenosti a každý je v oddíle se svým kamarádem. Po ubytování v chatkách jsme si vybalili kufry, ustlali postele a začali se seznamovat s dětmi i svými vedoucími. Letos máme 4 nováčky. Tedy nováčky ne, byli s námi už mnohokrát, ale protože už jim je 18, tak letos poprvé nepřijeli jako děti, ale ve funkci oddílových vedoucích.

Poté jsme začali chystat táborák, takže jsme k ohništi nanosili lavičky, židle a karimatky. Dále dřevo, hodně dřeva, aby vydrželo i nočním hlídkám a ty se měli v noci kde ohřát a nezmrzly. Po večeři – chlebu s máslem, šunkou a zeleninou jsme měli nástup. Najednou s kopce přijel na koloběžce Večerníček, Marcelka jako vypravěč začala vyprávět pohádku O veliké řepě a převlečení vedoucí nám s úžasným vtipem odehráli celou pohádku. Smáli jsme se, až jsme se za břicho popadali. Když nám Večerníček zamával čepičkou na dobrou noc, nešli jsme ještě spát, ale zapálili oheň a při Lukášově kytaře se pustili do zpěvu.
Po druhé večeři byla příprava na večerku a už před desátou byly všechny děti v postýlce. Samozřejmě až na nás, Rumburáky. Už 1.den jsme měli noční hlídku. Byla sice zima, ale i mnoho srandy….No prostě SUPER!!!


1.7. 2018, neděle
Služba dne : Špagetky
Vedoucí dne : Péťa

Den začal jako tradičně hlasitým gongem a pronikavým hlasem našeho vedoucího Péti. Pro tento den nám byla rozcvička odpuštěna a my se mohli po ranní hygieně rovnou rozběhnout na snídani. Měli jsme kakavíčko a vynikající vánočku s máslem a marmeládou. Po snídani si všichni uklidili v chatičkách a v předtuše prvního bodování jsme se fakt snažili!!! Zanedlouho hlásili nástup, kde jsme se dozvěděli program dnešního dne. Celý tábor se rozdělil na 2 poloviny, děti z 1.-4. oddílu šly tancovat zumbu a zbylé 4 oddíly dělaly oddílové činnosti. Přibližně po hodině jsme se vystřídali. Po namáhavém dopoledni nás čekala výborná polévka a obalovaný květák s bramborem. Po obídku následoval polední klid.
Na odpoledne byla naplánovaná celotáborová hra Za pohádkou s Ječmínkem.
Každý vedoucí byl převlečen za jinou pohádkovou postavu a měl své stanoviště, na kterém jsme plnili všelijaké úkoly. U čertice jsme se stavěli na pekelné váhy, loupežník se nás pokusil zmást v lesním bludišti. Popelka nás poslala přebírat hrách, ježibaba nás zase donutila nakreslit jí nové perníčky na střechu, dobývali jsme hrad, u Rumcajze a Manky jsme zase jako Cipísci lezli na strom(síť), podle indícií hádali pohádku, Ferdovi pomáhali stavět domeček pro skřítky, Zubejdě pomohli vykácet les. Když se nám podařilo získat na glejt všechna razítka ze všech kontrol, mohli jsme si u vodníka a Šebestové poslepu ustřihnout sladkou odměnu .
Po rizotu se sýrem jsme měli nástup, kde nám vedoucí sehráli už druhou pohádku O Červené Karkulce. Pohádka se nám moc líbila a naši vedoucí si zasloužili veliký potlesk.
Poté si osmý oddíl rozdělil hlídky a zapálil oheň. Zazvonil zvonec a dnešního dne byl konec a všechny děti se těšily na další den.


2. 7. 2018, pondělí
Vedoucí dne : Luky
Služba dne : Rumburáci

Ráno, ráno, raníčko, dnes vzbudilo nás sluníčko, na které jsme se tolik těšili. Budíček pro změnu od Lukáše. Šup z pelechů a na rozcvičku. Řádně protažení, svištíme do umýváren a už se táborem nese tlukot oznamující snídani. Obzvláště vypečené rohlíčky s máslem a čaj nebo bílá káva. Jakmile jsme se nacpali, běžíme si vypucovat zuby, uklidit chatky a fofrem na nástup. Dozvídáme se, co všechno nás čeká a nemine. Dominika měla narozeniny, tak dostala hobla. Rozebrali si nás vedoucí, abychom se pustili do oddílovek. Dělali se různé činnosti. Seznamovali jsme se s morseovou abecedou, poznávali zvěř a rostliny, učili se různé uzly a smyčky, ale hlavně zkoušeli na divadelní představení, které dnes hraje náš sedmý oddíl. Ani jsme se nenadáli a Lukáš hlásí čas oběda. A opět jsme se nevyhnuli kontrole čistých rukou. Nicméně, co by jeden neudělal pro Eviččinu svíčkovou. Míra u kýble se zbytky neměl co dělat, všichni dlabali, za pár minut nezbyl ani jeden knedlík. Museli jsme si dát polední klid a nechat si řádně slehnout.
Není však čas na zahálku, takže ve dvě hodiny nás Lukáš rozdělil do dalších družstev na týmové hry. Celkem 8 skupin plnilo různé úkoly a disciplíny: házeli jsme si s balónkem naplněným vodou, běhali ve dvojicích překážkovou dráhu se svázanýma nohama, procházeli dráhu poslepu s navigátorem, vstávali ve skupinkách hromadně ze země bez použití rukou, ….
Celkem jsme se unavili, takže nám bodla svačinka, trocha odpočinku a pak projížďky na hřbetech koní. Kdo chtěl, mohl se projet po táboře v sedle těchto krásných zvířat.
No a jelikož máme jídlo 6x denně, šli jsme se omýt a najíst. Náš oddíl byl pečlivě připraven na pohádku „Kouzelná flétna“. Už byly hotovy i kulisy, nacvičené role, zbývaly jen převleky. Protože má Marcelka spoustu věcí na kostýmy( a co nemá, na místě ušije), měli jsme opravdu „ránu“. Všichni jsme byli před celým táborem nervózní, ale hra se podařila a měla úspěch, takže za nás spokojenost.
Zapálil se oheň, zadrnčely kytary a začali jsme pět jak slavíci z Madridu. U ohně bylo krásné teplíčko, pohodlí a zábava. Moc se nám končit nechtělo, ale čas je neúprosný. Vyrazili jsme do umýváren a několik z nás pro další deku, večer se budou v chatkách hodit. Plni dojmů a zážitků se zavrtáváme do pelechů v očekávání, co nás čeká další den.


3. 7. 2018, úterý
Vedoucí dne : Natálka
Služba dne : Loupežníci

Dnešní den zahájila naše vedoucí Natálka hlasitým zvoláním „Budíček“. Po rozcvičce a ranní hygieně jsme se hladově vrhli na snídani a když jsme se o chvíli později na nástupu dozvěděli, že nás čeká sportovní olympiáda, někteří z nás zalitovali, že toho snědli tolik.
Celkem jsme prošli 12 diciplín, např. sed – stoj, skok přes švihadlo, hod na cíl, do dálky, člunkový běh a další. Konečně se nám také ukázalo sluníčko a tak jsme mohli odhodit mikiny a dlouhé tepláky.
Po obědě jsme se rozprchli po oddílech do všech koutů tábora, někteří batikovali trička, učili se ohně, další stavěli hráze na potoce.
Dali jsme si rychlou svačinku a uháněli na ukázku dravců, kterou nám přijeli ukázat manželé z chovné stanice PENTHEA. Viděli jsme poštolky, puštíky, sokoly, orly, supy a další dravce. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí o jejich životě i činnosti záchranné stanice. Někteří dravci dokonce létali tak nízko, že jsme se báli, aby nám nepřistáli na hlavě. Za asistence pana Petra jsme si zkoušeli dravce chytit i na ruku (samozřejmě ve speciální rukavici).
Po večeři jsme vytvořili veliké srdce z nás všech táborníků a vedoucích a mávali naší kuchařce Evičce, která se nad námi o chviličku později vznášela v ultralightu nad našimi hlavami. Bylo to pro ni překvapení. Prý nás krásně viděla, mávala a dokonce nás i vyfotila.
Nám zase udělalo radost a pořádně nám rozproudilo krev v žilách vystoupení skupiny Maxíci. Zahráli nám známé i méně známé hity a chvíli po táboře jezdila dlouhá mašinka, pak zase tančilo 110 orientálních tanečnic, no prostě jsme si užili parádní jízdu.


4.7.2018, středa
Vedoucí dne : Marťa
Služba dne : Vlčata

Ráno nás probudil David krásným troubením budíčku , po něm následoval obvyklý výkřik „Budíček“, kterým nás budila vedoucí Martinka. Na rozcvičce jsme protáhli svá těla a provedli ranní hygienu. Následovala snídaně, která se skládala z loupáku, marmelády, másla a bílé kávy s kakaem.
Na nástupu jsme se dozvěděli, co se bude dít dále. Také bylo vyhodnocení olympiády a předešlého dne.
Sportovní olympiáda :
1. oddíl – 1. – Natálie Škultétyová, 2. –Vojta Horálek, 3. – Matyáš Dunda
2. oddíl – 1. – Natálka Třebešková, 2. – Natálka Polívková, 3.- Vojta Harlas
3. oddíl – 1. –
4. oddíl – 1. – Honza Košťál, 2. – Tonda Svoboda, 3. – Ondra Hrubeš
5. – oddíl – 1. –
6. – oddíl – 1. – Teodor Končický, 2. – Dominik Dvořák, 3. – Adam Fuchman
7. –oddíl –1.–Matěj Krause, 2. –Marie Šimková, 3.- Mat.Procházka+Nat.Pešírová
8. oddíl –1. –Sofie Tobiášová+Adam Klíma,2.-Míša Očenášková,3.-Mar.Bezouška
Do 11. hodin jsme prováděli oddílové dovednosti. Některé oddíly střílely z luků a vzduchovek, jiné se učily morseovku, číst z mapy, rostliny a zvířata.
K obědu nás čekalo výborné maminčino kuře s těstovinami.
Poté si každý táborník připravil batoh na odpolední výlet.
Rozdělili jsme se na 3 skupiny, nejstarší oddíl odjel do Broumova na prohlídku pivovaru, 1. – 3. oddíly šly do Martínkovic na daňky. Zpáteční cesta se jim trochu prodloužila a dorazily do tábora až po večeři.
Starší oddíly šly na Korunu. Z vyhlídky mávaly do tábora. Dokonce bylo slyšet „Ahój“ od Ivoše a Marcelky.
Po návratu jsme si pochutnali na obloženém chlebu se zeleninou. Večerní program byla diskotéka. Zpívali jsme, tancovali, bylo to prostě super.
Noční hlídka hlídala celou noc. Tak zítra AHOJ.


5.7.2018, čtvrtek
Vedoucí dne – Vlaďka
Služba dne : Čertíci

Den začal jako každý jiný budíčkem o půl osmé a rozcvičkou. K snídani nám kuchařky připravily chleba s marmeládou a sýrovou pomazánku.
Dopoledne jsme hráli oddílové hry a procvičovali táborové dovednosti.
K obědu jsme měli zeleninovou polévku s kapáním, vepřové na česneku s bramborovým knedlíkem.
Odpoledne přišel Lukáš s novou hrou Vodníci a sucháči. Rozdělili jsme se do týmů a každý dostal provázek s mycí houbičkou., kterou si uvázal kolem pasu. Namočili jsme houbičku v kýbli s vodou a museli jsme v houbičce přenést co nejvíce vody do svého kbelíku na druhé straně hřiště. Háček byl v tom, že nás chytali sucháči(kapitáni týmů, které zrovna nehrály). Ti nám po chycení vyždímali houbičku a my si ji museli běžet znovu namočit.
Další hra, kterou jsme hráli, se jmenovala Zvířátka a Petrovští. Museli jsme sbírat po lese papírky s obrázky zvířátek, každé zvířátko mělo jinou hodnotu, kterou jsme ovšem neznali. Nesbírali jsme jen za sebe, ale za celý tým. Přitom nás ovšem honili loupežníci a ukořistěná zvířátka nám brali.
Po odpoledni plném her jsme všichni utíkali na večeři, na pizzu, která byla naprosto výtečná. Následoval večerníček – Sněhurka v podání našich vedoucích po té perníková chaloupka v podání nás, Čertíků. Bohužel se stala nehoda, Vojta Harlas spadl z lavičky tak nešťastně, že si zlomil ruku a musel být rychle odvezen do nemocnice. Ještě že tady měl maminku Vlaďku, naši vedoucí, která mohla jet s ním. Byli jsme z toho všichni smutní, ani táborák nás tentokrát nerozveselil jako obvykle. Vedoucí odvolali i noční hru, která měla začít s tmou. Navíc začalo pršet, i přesto jsme hlídali tábor až do konce.


6.7.2018, pátek
Vedoucí dne : Lucka
Služba dne : Broučkové

Dnes ráno jsme se probudili do pochmurného dne. Vypadalo to, že bude pršet, ale my odvážně vylezli ven a dali si rozcvičku. Po rozcvičce jsme šli na snídani, ke které byl rohlík s máslem a marmeládou, k tomu bílá káva a čaj.
Po ranním nástupu jsme hráli hru CESTOU NECESTOU, kde jsme se rozdělili na týmy a měli jsme za úkol vytvořit dráhu pro kouli, kterou jsme potom na čas posílali z kopce. Vyhrál ten tým, kterému jela koule nejdéle.
Potom jsme měli k obědu písmenkovou polévku a cikánskou omáčku s rýží. Po obědě byl polední klid, kdy nám začalo pršet, ale naštěstí za chvíli přestalo., tak jsme šli dodělat naši dráhu. Po vyhodnocení jsme ke svačině dostali housku s pomazánkovým máslem a strouhaným sýrem.
Po svačině jsme šli hrát hru POHÁDKOVÉ OKOLÍ, kde nás rozdělili do 36 hlídek, vždy po třech a vedoucí zaujali 13 stanovišť v okolí tábora, která jsme museli projít a splnit třináct různých úkolů, například spočítat betonové skruže, najít v lese rozházené puzzle, složit ho a splnit zadaný úkol- sbalit spacák, poznat 10 různých stromů a bylin, najít a do kbelíku naházet každý 5 šišek, u včelína odpovědět na spoustu otázek o včelách, na další kontrole si David vyzkoušel náš postřeh, měli jsme říci, jaké číslo popisné má chalupa v kopci, běda, nikdo to nevěděl a tak jsme se museli proběhnout kousek zpátky, o kus dál jsme zase poznávali státní znak, četli cedila CHKO Broumovska, opět kontrola postřehu, a opět jsme se proběhli zpět, protože si opět nikdo nezapamatoval číslo na popelnici. Další úkol byl lehčí, zeptali se na název nejbližší vesnice, Martínkovice věděli skoro všichni, i že nejbližší hranice máme s Polskem, jen kilometr od nás, horší už bylo odpovědět na otázku, s kterými státy sousedí naše republika, ale i to jsme zvládli. Zádrhel nastal na kontrole u Pavla, nečekaně skoro nikdo neuměl přečíst orientační tabule a najít na nich nadmořskou výšku a vzdálenost do Machova, dokonce jsme si do teď nevšimli, že do tábora se dostaneme po žluté značce. Záludnou se ukázala i otázka, jak se jmenují květiny za oknem – orchideje, někteří nepoznali ani brambory na poli. Ale nakonec jsme se se všemi záludnostmi statečně poprali a dorazili do tábora. Tak akorát na večeři, obložený chléb se salámem a zeleninou.
Po večeři nám vedoucí zahráli pohádku O BUDULÍNKOVI, moc se nám to líbilo. Následovala hra MÁME RÁDI ČESKO, kde vyhrál tým „Jakuba Prachaře“. Potom jsme si doběhli na druhou večeři a šli jsme se připravovat na noční hlídku, zatímco ostatní děti šli spát.


7. 702018, sobota
Vedoucí dne : Nela
Služba dne : Mravenečci

Ráno vysvitlo sluníčko a probudil nás David svou baskřídlovkou. Potom následovala rozcvička, abychom se všichni po ránu protáhli. Ke snídani bylo kakao, rohlík, máslo a marmeláda. Moc jsme si pochutnali, obzvlášť kakao šlo rychle na odbyt. Když jsme uklidili pokoje a vyčistili zoubky, uháněli jsme všichni na nástup, kde se rozdělovali odměny, diplomy a bodíky za včerejší soutěž.
Po nástupu přijelo divadélko KŮZLE. Herci nám zahráli pohádku BLÍZKO MLÝNA, pohádku o vodníkovi, který se kvůli lidskému jídlu docela pomátl. Hodně se zpívalo, dokonce se herci ptali dětí na různé otázky, takže všichni radši dávali pozor.
K obědu byla květáková polévka a rybí filé s bramborem. Jen co nám slehlo, přijela Policie ČR a hasiči. Ti nám ukázali vybavení a dokonce jsme se mohli podívat do policejního vozu, promluvit do vysílačky, vylézt na střechu hasičského auta. Hasiči nám také názorně předvedli, co se stane, když v kuchyni začne hořet pánev s olejem a hospodyně se to snaží uhasit vodou. Vyšlehne plamen, který by dokázal spálit celou kuchyň. Jediný správný způsob je pánev přikrýt mokrou utěrkou. Protože bylo teplo, tak nám hasiči napustili pěnový bazén a mohli jsme se v pěně vydovádět. Poté nás pěkně opláchli hadicí. Poté, co hasiči odjeli, dělali jsme oddílové aktivity. Ti nejmenší zažehlovali korálky, větší stříleli ze vzduchovky a ostatní hráli hry.
Když nastal čas večeře, všichni už jsme byli děsně hladoví. Byly boloňské špagety se sýrem. Po večeři následovala diskotéka a náš nejmenší oddíl, aby hlídal tábor. Z diskotéky se odcházelo na noční hru LUCERNIČKY. Cílem hry bylo vylézt na kopec ke světýlku, ale nesmělo nás být slyšet, kdo se první dostal ke světýlku, vyhrál. Když jsme se vrátili z noční hry, byli jsme už opravdu pořádně unavení a jen jsme si lehli do postýlek, tak jsme usnuli.
Lucerničky
2. oddíl : 1. Dominka Rulfová, 2. Adéla Ferbasová, 3. Eliška Hanková
3. oddíl : 1. Karolía Dvořáková, 2. Katka Hermanov, 3.Tadeáš Pohl
4. oddíl : 1. Ondra Hrubeš, 2. Honza Košťál, 3. Tonda Svoboda
5. oddíl : 1. Filip Tobiáš, 2. Tonda Wierer, 3. Jan Křivka
6. oddíl : 1. Adam Fuchman, 2. Adam Špalovský a Lukáš Dvořák, 3. Nikola
Nevímová a Jakub Císařovský
7. oddíl : 1. Šimon Pazderka, 2. Terezka Svatoňová, 3. Marie Šimková
8. oddíl : 1. Tomáš Ludvík, 2. David Košťál, 3. Martin Bezouška


8. 7. 2018, neděle
Vedoucí dne : Honza
Služba dne : Špagetky

Probudili jsme se do krásného, slunečného dne. K snídani jsme měli netradičně vánočku. Na nástupu jsme se dozvěděli, že dopoledne budeme dělat oddílové činnosti a mezi tím hopsat na trampolínách. Zároveň jsme dostali odměny a ceny za včerejší hry.
Na trampolíny šly nejdříve menší oddíly. Nikola Stránská, naše cvičitelka dala všem pořádně zabrat. A zatímco my jsme byli unavení po jedné hodině, vydržela Nikola předcvičovat pro jeden oddíl za druhým. Volné chvíle jsme využili různě, náš 8 oddíl k nacvičení pohádky.
K obědu jsme měli čočkovou polévku a rýži s houbovou omáčkou a rýží. Pro ty, kteří houby nejedí, uvařili naše úžasné kuchařky variantu bez hub. Následoval krátký polední klid.
Odpoledne nás rozdělili do 16ti týmů po 6 až 7. Začali jsme hrát hru CESTA ZA POHÁDKOVÝM POKLADEM. Nejdříve jsme museli najít hnízdo a v něm zlaté vejce, ve kterém byla ukryta zpráva v morseovce. Ta zněla, „Najdi pohádkovou bytost, ta ti poradí, co dál.“ A tak začlo naše putování od jedné pohádkové bytosti k druhé, za splněný úkol jsme dostali klíč k pokladu či indicií. Tu jsme získali, jen když jsme měli větší postřeh než princ, který měl klíč upevněný na provázku uprostřed kruhu, byl až příliš často rychlejší než my a klíčem ucukl dřív a my museli pro hádanku k dědu Vševědovi, u selky jsme sestřelovali balonky naplněné vodou, pan Tau nás nutil hledat víčko v kbelíku s fujtajblíky, vodník nám schoval klíč do rybníka a my ho museli vylovit, obrněnec nám strčil do ruky pádlo a museli jsme za minutu a půl přepádlovat rybník a přinést klíč z druhého břehu, u Šebestové jsme hledali šišku v kupce sena, beruška nás zase potrápila jazykolamy, Ferda mravenec nás učil navlékat knoflíky, s Křemílkem jsme hráli woodkopf –vzájemné shazování prkna z hlavy, museli jsme hledat fáborky po lese a další. Po získání všech klíčů a indicií se nám podařilo uhádnout tajenku, která zněla PERNÍČEK. A tak jak jsme postupně uhádli heslo, mohli jsme si běžet pro odměnu k pejskovi a kočičce. Výhrou pro každého byl perníček s polevou a nějaká ta čokoládka či sušenka, Svůj poklad získalo každé družstvo. Hra nám zabrala čas až do večera.
Protože jsme se hodně naběhali, mohli jsme se večer podívat na pohádku Nejkrásnější hádanka. K večeři byl obložený chléb a potom jsme už šli unaveni do postýlek a těšili se na druhý den.


9. 7.2018,  pondělí
Vedoucí dne : Pavel
Služba dne : Krtci

Dnes ráno jsme měli budíček jako tradičně v 7.30. Po chvilce, kterou jsme měli na probrání, přišla standartní rozcvička, ranní hygiena a v 8.00 snídaně, V 9.00 byl nástup, na které jsme se dozvěděli, co nás dnešního dne čeká. Během dopoledne bylo focení, fotili jsme se jak dohromady, tak po jednotlivých oddílech a kdo chtěl, mohl se vyfotit se svými kamarády nebo sourozenci. Byla to pořádná divočina, 110 dětí v maskách pohromadě na jednom místě se jen tak nevidí. Sešla se nám spousta překrásných princezen a víl, zlobivých čertíků a spousta originálních masek, jedna hezčí než druhá. Na focení bylo moc hezké počasí a tak ti z nás, kteří byli trochu více navlečení s radostí sundali své převleky. Lehce jsme si smlsli na svačince.
Popadli jsme čluny, pádla a vydali se na rybník. Vyřádili jsme se jak se patří. Ti, kterým se nechtělo do vody, mohli střílet z luku. Další oddíly se věnovaly jiným aktivitám. Pak jsme se vydali vstříc jídelně. Polévka se zavářkou bodla. No a knedlo, vepřo, zelo, které následovalo, podle prázdného kbelíku na zbytky taky chutnalo.
Polední klid se vedoucím zprvu podařilo dodržet, ale děti se brzy otrkaly a musely být pomalu ale jistě pacifikovány.
Kovový zvuk našeho táborového zvonu oznámil nástup a přípravu na dvě odpolední hry, ve kterých se postupně všichni vystřídali.
Jednu polovinu, tedy 1. až 4. tým čekala hra Le Mans – závody formulí, zbylé a oddíly si zahráli pohádku Zvířátka a Petrovští a šli do lesa hledat ztracená zvířata.
Formule si týmy nejprve musely vyrobit, každý dvě( jednu náhradní). Dostali jsme vozy v základním nastavení a začal jejich tuning. Oba vozy si musely být podobné, kreativně dobře zpracované a hlavně funkční – aby se dala nasadit kola ( 4 hráči) a usadit řidiče do kokpitu. S takto připravenými vozy následovaly závody, při nichž posádky potkávaly různé komplikace, jako prasklá voda v chladiči (tým musel vypít 1,5 l vody), prasklé kolo (výměna hráče) nebo kolize s jiným týmem (výměna celé formule). Závod to byl náročný, ale vítězové se po zásluze radovali z prvního stupínku.
Při hledání zvířátek po lese jsme se museli vyhýbat loupežníkům, kteří nám chtěli nalezená zvířata zase ukrást, ale protože jsme bojovali vždy jako tým, podařilo se nám loupežníky díky svému postřehu, mrštnosti a rychlosti porazit.
Z takových aktivit nám nečekaně zase vyhládlo tudíž jsme přivítali ohlášení svačiny a stejně tak po ukončení závodů i večeři.
Po večeři si pro nás Ráďa připravil hodně zajímavou přednášku o jeho misích v Afganistánu.
Den byl náročný, tak asi nikoho nepřekvapilo, že příprava na večerku, návštěva sprch a uvelebení se ve spacích bylo přijato bez většího odporu. Všem tedy přejeme dobrou noc a zase zítra.


10. 7.2018,  úterý
Vedoucí dne : Adéla
Služba dne : Rumburaci

V úterý jsme vstávali už v 6. 30, protože nás čekal celodenní výlet. Bez rozcvičky jsme utíkali rovnou na svačinu, do připravených batůžků jsme dostali svačinku od našich kuchařinek. Opravdu bohatou, okurku, housku, paštiku, perník, croasan , chleba s řízkem a velkou lahev s pitím. V osm už nás na točně v Božanově čekaly objednané autobusy, které nás odvezly nejprve do Malých Svatoňovic. Tam jsme postupně navštívili muzeum Karla a Josefa Čapka, expozici důlních strojů, vojenské muzeum a vojenský bunkr. Odtud jsme jeli rovnou do Adršpachu. Prohlédli jsme si skalní město, projeli se na lodičkách po jezírku, viděli vodopád. Na chvilku jsme dostali i rozchod, abychom si mohli nakoupit suvenýry a různé mlsy. Přes den občas pršelo, ale protože jsme byli dobře vybaveni pláštěnkami, lehce jsme tu trochu deště přežili. Však to byl hodně zajímavý výlet.
Po návratu nás čekala teplá večeře, česnečka a rýže s čínou.


11. 7. 2018, středa
Vedoucí dne : Tomáš
Služba dne : Loupežníci

Dnes nám počasí moc nepřálo, nejstarší oddíly se chystali na puťák, ale pro trvající déšť byl zrušen. Přesto jsme si zahráli několik her. Dopoledne nás opět čekala nová hra. Vedoucí nás rozdělili do 16 ti týmů, každý tým dostat kartičku se seznamem ohrožených zvířat. Ta jsme musel i hledat v okolí tábora a přidat název zvířete ke správnému vedoucím, který zvíře pantomimou představoval. A tak jsme hledali pomalochodku plácavou, stromomila osleplého, buchavce bělohlavého, batožníka vidličkoocasého, pískavce skákavého, míčovníka pyšného, schovávače zpěvného, bokochodku svítivou, vodomilku bafavou, klikaře šišlavého, petkaře dlouhoocasého, hrnkomila pestrého, bodonožku mlsnou a zabalence spavého. Za najití všech zvířátek čekala vítězný tým sladká odměna.
Odpoledne jsme vyráběli náušnice, prstýnky, hráli vybíjenou, ….každý to si přál. Navečer nás ještě čekalo opékání buřtů, ňam.
Dlouho jsme ponocovali, protože nás čekala ještě noční postřehová hra spojená se stezkou odvahy. Chodili jsme po jednom od svíčky k svíčce a cestou obkreslovali jednoduché obrázky. Protože hra začala až o půl jedenácté, byla opravdu jen pro dobrovolníky, nejmenší děti šly spát a večerkou.


12. 7. 2018, čtvrtek
Vedoucí dne : David
Služba dne : Vlčata

Dnes nás čekal předposlední táborový den. Užili jsme si ho jak se patří. Celé dopoledne probíhala táborová pouť, při které jsme plnili spoustu různých zábavných úkolů, ta jejichž splnění jsme dostávali stříbrné groše, za které jsme si mohli nakoupit velkou spoustu hraček, knih, míčků, sladkostí,…Protože cen bylo opravdu hodně, šli jsme do všeho s plnou vervou a spoustu úkolů plnili i několikrát za sebou. A tak jsme statečně shazovali minci přilepenou na obličej zubní pastou pomocí různých ksichtíků a šklebů, přetahovali se, běhali v obrovských holinách, předváděli pantomimou zvířata, se zavázanýma očima se krmili rýží, kaší i strouhanou bramborou,, hledali víčko v talíři s moukou jen pomocí obličeje, z kotlíku s vodou se zavázanýma rukama vytahovali míčky, poslepu poznávaly různé jídlo, prostě si užívali.
Odpoledne vypukl karnevalový rej, který trval až do večeře. Po večeři následoval velký nástup. Vedoucí odměnili plyšáky a diplomem hned 13 dětí za vzorný pořádek během tábora, 4 děvčata z nejstaršího oddílu měla dokonce celý tábor jen samé desítky! Potom byli vyhlášeni nejlepší táborníci z každého oddílu. Odměnou jim byl krásný polštářek s pohádkovými motivy a samozřejmě diplom. Titul nejlepšího táborníka pro letošní rok získali :
1. oddíl – Naty Škultétyová a Tobiáš Dunda
2. oddíl – Karolína Mikulcová
3. oddíl – Káťa Hermanová
4. oddíl – Václav Košťál
5. oddíl – Danča Horálková
6. oddíl – Dominik Dvořák
7. oddíl – Terezka Reichová
8. Oddíl – Míša Očenášková a Jan Košťál – nejlepší táborník ze všech
Každý z nás ještě dostat pamětní list a díky Honzovi i pamětní odznáček. Poděkování se dostalo i našim vedoucím a kuchařkám.
Trochu nás nebavilo rozdávání zdravotní dokumentace, ale i to je potřeba.
Po báječné večeři – výtečném těstovinovém salátu nás čekala už jen diskotéka, která se zvlášť pro nejstarší oddíly pořádně protáhla.


13. 7.2018,  pátek
Vedoucí dne: Ivo

Poslední den tábora se konal ve znamení velikého uklízení. Čekalo nás uklízení chat i chatiček, museli jsme odevzdat povlečení, vysbírat každičký papírek, vyčistit ohniště, vedoucí vytírali klubovny, chodby, umývárny, je skoro neuvěřitelné, kolik odpadu jsme dokázali vytvořit, kontejnery jsme naplnili až po okraj. Nejmenší z nás se trošičku nudili, protože za ně uklízeli dospělí, ale tak to chodí. Po báječném guláši jsme už jen čekali na autobusy.
Autobusy z Bydžova dorazili na čas, za to autobus z Nymburka stále nikde. Vlaďka vše obtelefonovala a zjistila, že autobus má poruchu a zůstal viset v Hradci. Co zbývalo, děti z Bydžova a Hradce se natlačili do 2 autobusů a vyrazili na cestu domů. Naše Vlaďka obětavě zůstala s 20 dětmi z Nymburka v táboře, obvolala všechny rodiče, aby neměli obavy a trpělivě děti bavila až do 16 ti hodin, kdy konečně autobus dorazil. Naštěstí děti dostaly ještě balíček na cestu, tak hlady netrpěly a v sedm hodin večer i „nymburáci“ dorazili konečně domů.

NASHLEDANOU ZA ROK ZASE V BOŽANOVĚ.